Az ingatlanok árai az USA-ban növekedhetnek, egyre kevesebb az olyan ember, aki nem képes törleszteni lakáshitelét

A házak és lakások árai az Egyesült Államokban a harmadik negyedévtől ismét növekedhetnek. Ugyanis "egyre kevesebb az olyan ember, aki nem képes törleszteni lakáshitelét, így az ingatlanok elérhetőbbekké válnak", mondta Shaun Donovan, amerikai fejlesztési és lakásügyi miniszter (Housing and Urban Development Secretary).

"Nagyon valószínűtlen, hogy további jelentős csökkenés fog bekövetkezni," mondta Donovan a CNN-nek. "A kérdés az, hogy mikor kezdődik el a stabil növekedés. Egyesek szerint ez már a nyár végén vagy az ősz folyamán bekövetkezik", tette hozzá.

Az elmúlt kilenc hónapból hat hónapban a házak és lakások értékesítése növekedett, és csökkent azoknak az ingatlantulajdonosoknak a száma, akik képtelenek fizetni lakáshitelüket, mondta Donovan a CNN-nek. Szerinte az ingatlanok árai olyan ütemben fognak növekedni, amilyen ütemben fog csökkenni azok száma, akik képtelenek fizetni lakáshitelüket. "Hosszú távon most érdemes ingatlant vásárolni," véli Donovan. Szerinte ingatlant vásárolni az USA-ban ma sokkal elérhetőbb, mint a korábbi nemzedékek számára.

A tavalyi év májusában 8,2 százalékkal növekedett az adásvételi szerződések száma a már tulajdonossal rendelkező ingatlannál, míg egy hónappal korábban a csökkenés 11 százalékos volt, jelentette a Országos Ingatlanszövetség (National Association of Realtors). A Chicago-i ingatlanügynökök független tanulmánya a már meglévő ingatlanok értékesítésével foglalkozott, ezek képezték az összes eladás 96 százalékát. Ez májusban az elmúlt hat hónap legalacsonyabb értékére csökkent.

A házak és lakások árai áprilisban az előző évhez viszonyítva 4 százalékkal csökkentek, ami a S&P/Case/Shiller index szerint az elmúlt 17 hónap legnagyobb csökkenése.

Áprilisban az Egyesült Államokban a becslések szerint 1,7 millió lakáshitel törlesztése szünetelt és az ingatlanközvetítők arra számítottak, hogy a legközelebbi időszakban ismét működni kezd az ingatlanpiac. Ez a szám 18 százalékkal van a maximum alatt – kevesebb lakáshitel törlesztése szűnt meg, így kevesebb ingatlant adtak el "pénzszűke" miatt, közölte a First American CoreLogic cég.

A vagyon árnyék leltározása

Az ún. árnyék vagyonleltár öthónapos tartalékot jelentett az értékesítés jelenlegi tempója mellett, közölte a kaliforniai Santa Ana ingatlaniroda. A vagyonleltár az ingatlanpiac egészségének egy bizonyos barométere. A házakat, melyek tulajdonosai nem képesek törleszteni lakáshitelüket, alacsonyabb áron adják el, és a csökkenő ár visszatart a vásárlástól, mondta Sam Khater, a CareLogic főközgazdásza.

Donovan szerint a hitelt nyújtók a hitelfelvevőkkel szemben további értelmetlen követelményeket támasztanak. A Szövetségi Lakáshivatal (Federal Housing Administration) szerint lakáshitelek esetében növekedett az önerő aránya.

"Nem szabad túlzásokba esnünk. Nem szabad eljutnunk oda, hogy ellehetetlenítjük az ingatlanvásárlást azok számára, akik tulajdonosok szeretnének lenni," fejezte ki meggyőződését Donovan. Szerinte azonban a vevőknek ne legyenek túlzott elvárásaik, hogy egy éjszaka alatt meggazdagodnak. "Visszajuthatunk oda, hogy ezek jó befektetések, és ezzel bizonyos idő alatt nyereséget is el lehet érni."

Bővebb információk az USA ingatlanokról.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: