Az olasz kormány magasabb ÁFA-t vet ki az ingatlanvásárlásokra

A Mario Monti vezette olasz kormány a halódó olasz gazdaság támogatásáról döntött. A kormány által elfogadott intézkedések nagy hatással lesznek azokra, akik ebben a napfényes országban ingatlant szeretnének vásárolni. Az idei év októberétől az ingatlanvásárlás ÁFA-ja 10 % helyett 12 %. A különbséget teljes mértékben a vevőnek kell befizetnie.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy szeptember végéig egy 400 ezer eurós ingatlan esetében az ÁFA 40 ezer euró, októbertől ez a vételár két százalékával növekszik. Ebben a konkrét esetben ez a növekedés 8 ezer eurót jelent.

Olaszországban ma sok olyan befektető van, akik az ingatlanfejlesztőkkel kialkudott tranzakciók befejezésére várnak. Több ügylet már néhány éve kezdődött, és csúszott az egyik vagy másik oldal pénzügyi nehézségei miatt. Ha a befektetők még mindig érdeklődtek az ingatlan iránt, az ügyeletet igyekeztek szeptember végéig lezárni, hogy elkerüljék a plusz két százalék ÁFA-t.

Azoknak is el kell gondolkodniuk, akik a vásárlás finanszírozását pénzintézetek bevonásával igyekeznek megoldani. Az ügylet lezárásához bizonyára néhány hónapra lesz szükségük.

Azok akik még nem írtak alá előszerződést, vegyék figyelembe az ÁFA növelését, amikor az ingatlanfejlesztőkkel tárgyalnak. Van lehetőség arra is, hogy a terheket mindkét fél viselje egyenlő mértékben, vagy meg lehet állapodni az eredeti ár csökkentéséről is. Ez bizonyos esetekben már valóban előfordult.

Ha a szerződés már hatályos, de a vásárlást formálisan jegyző előtt még nem jegyezték be, javasolt figyelmeztetni az ingatlanfejlesztőt, hogy bármilyen késedelem esetén, mely a magasabb adó fizetését vonná maga után, a keletkezett kárt az ingatlanfejlesztő köteles megtéríteni.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: