Hogyan vásárolhatok ingatlant külföldön a koronavírus idején?

A vásárlók elhalaszthatják a vásárlási döntéseiket. Virtuális túrákat használnak.

A külföldi ingatlanokra szakosodott Rellox társaság szerint, a legtöbb ember jelenleg későbbre halasztja a külföldi ingatlanokba való befektetéseket. Legtöbbjük a bizonytalan gazdasági helyzetet említi. Másik akadály a lezárt határok. Az emberek nem utazhatnak külföldre megtekinteni az ingatlanokat.

Forgács Péter, a Rellox társaság értékesítési menedzsere hozzáteszi: „A kereslet csökkent, azonban a fő projektek iránt továbbra is van bazális érdeklődés, azonban jelenleg inkább a már előre elkészített értékesítések fejeződnek be. Még ezek esetében is komplikációk várhatók, a szerződéses dokumentumok aláírási mechanizmusában – külföldön nem lehetséges a szerződéseket aláírni, és a magyar konzulátusok pedig a nyilvánosság számára zárva vannak.“

A projektek ingatlanfejlesztői, amelyek elsősorban a külföldi ügyfelekre koncentrálnak, úgy próbálják megoldani a helyzetet, hogy maximális fénykép- és videódokumentációkat készítenek. A virtuális túrák is most élik át a legjobb pillanataikat. Az embereknek több idejük van otthon a böngészésre. Forgács Péter hozzáteszi: „ A weboldalaink látogatottsága alapvetően megegyezik a koronavírus előtti időszakkal.“

Mi a helyzet a külföldi ingatlanpiacokon? Az ingatlanárak a szinte nulla likviditás ellenére tartják a szintjeiket. Az árak további alakulását nagyon nehéz feltételezni, Magyarországhoz hasonlóan ez az egyes országok koronavírus-válságának mélységétől és időtartamától fog függeni.

A kiválasztott ingatlanpiacok jelenlegi helyzete

Ausztria

A jelenlegi helyzet viszonylag váratlan helyzetet teremtett főleg az új alpesi projektek esetében. Néhány projekt építési engedélyének megadásának folyamata késésben van, mivel az osztrák bíróságok meghosszabbították a határozatok határidejét. Néhány építkezés még mindig folyamatban van, néhány építkezés már bezárt.

Az osztrák Alpokban fekvő minőségi projektek nagy része még az építés megkezdése előtt értékesítésre kerül. A legérdekesebb egységek általában néhány napon belül el vannak adva. Viszont ezekben a napokban ez másképp van. Mivel az osztrák Alpokban fekvő projektek nagyrészt a külföldi ügyfelekre összpontosítanak, így a jelenleg piacon lévő TOP projektekben is több egység még mindig eladó. Jan Rejcha, a Rellox társaság tulajdonosa hozzáteszi: „Az osztrák Alpok ingatlanfejlesztői csak akkor szokták megkezdeni az építkezést, amikor az egységek 50%-a értékesítésre került, ezért az árcsökkentés miatt nincsenek nagy nyomás alatt. Valószínűbb az építkezés dátumának elhalasztása.”

Jan Rejcha még egy lehetőséget említ: „Néhány osztrák alpesi projekt ingatlanfejlesztőjével megállapodást kötöttünk, hogy a Rellox társaság ügyfelei most lefoglalhatják valamelyik egységet - 1.000 euróért, és a végső vásárlási döntésüket 2020. június 5-ig halaszthatják el. Az ügyfelek így lefoglalhatják a számukra legmegfelelőbb egységet, és több mint két hónapot várhatnak vele. Ide tartoznak például a Kaprun és Schladming városaiban fekvő projektek.”

Spanyolország

Spanyolországban főleg Madrid van paralizálva. A spanyol tengerpart és a szigetek sokkal jobban állnak. A vírus legnagyobb koncentrációja Valencia tartományában van, ahová a madridiak megpróbáltak elmenekülni a koronavírus elől. Spanyolország déli részén fekvő Andalúzia, valamint a Kanári-és a Baleár-szigetek viszonylag jól állnak.

Spanyolország nagyon szigorú intézkedéseket tett „estado de alarma“ annak érdekében, hogy megakadályozza a koronavírus terjedését. A legtöbb ember csak a feltétlenül szükséges helyzetekben hagyhatja el otthonát, és soha nem kettőnél többen. Az emberek nem mehetnek hétvégére a tengerparti apartmanjaikba, aki ezt megpróbálja, az magas bírságra számíthat.

A legtöbb ember nem jár dolgozni, az állam megtiltotta. Viszont például a kőművesek mentesítve vannak e tilalom alól, így az egyes épületek építése tovább folytatódik. Azonban néhány ingatlanfejlesztő úgy döntött, hogy bezárja az építkezéseit. Az ingatlanértékesítések száma nulla, az ingatlanértékesítőknek a kormányrendelet szerint április 12-ig otthon kell maradniuk. Ez a tilalom minden bizonnyal meg lesz hosszabbítva. A spanyol ingatlanfejlesztők és értékesítők az on-line módot használják aktívan, tehát a virtuális túrákat, videókat.

Kérdés, hogy a spanyol ingatlanpiac hogyan reagál majd a koronavírus-válságra. A helyi befektetők kereslete biztosan megbénul. A spanyol tengerparti ingatlanprojektek továbbra is nagymértékben a külföldi befektetők érdeklődésétől függenek. A Kanári- és a Baleári-szigeteken és Valencia tartományában a tranzakciók kb. 30%-át a külföldiek hajtják végre. Messze a legnagyobb csoportot az Egyesült Királyságból származó vásárlók képezik. A spanyol tengerpart ingatlanpiacára így az Egyesült Királyság helyzete is nagy hatással lesz, akárcsak az utolsó válság idején. Jan Rejcha hozzáteszi: „Nagyon valószínű, hogy Spanyolországban az ingatlanárak súlyos nyomás alá kerülnek és csökkenni fognak. Ez nagyban függ majd a hazai gazdaság problémáinak mélységétől, miután megszűnt a koronavírus.

Koronavírus a spanyol régiókban

Horvátország

Horvátország Európa egyik legkevésbé fertőzött országa, ám aggodalommal tekint a közelgő nyári szezonra. A turizmusból származó bevételek körülbelül a felére fognak csökkenni, míg az idegeforgalom a GDP 20%-át teszi. A turizmus visszaesésével az Adriai tengerpart ingatlanpiaca is sújtva lesz. Azonban az építkezések folytatódnak. A már felépült üdülőhelyek Horvátországban a látogatók számára zárva vannak.

Jan Rejcha a Rellox társaság tulajdonosa a horvátországi árak további kialakulásával kapcsolatban hozzáteszi: „Amennyiben a koronavírussal kapcsolatos helyzet Horvátországban nem romlik jelentősen, ez esetben a horvát tengerparton fekvő ingatlanok az alacsony likviditás mellett is fenntarthatják a jelenlegi árszintüket. A horvát tengerpart és szigetek szegmentálása is pozitív szerepet tölthet be a jövőbeli fejlesztésekben. De a helyzet gyorsan megváltozhat.”

Olaszország

Jan Rejcha az Appennini-félsziget jelenlegi helyzetével kapcsolatban: „Olaszországban jelenleg az ingatlanpiac nem létezik. Az ingatlanáraknak nem volt idejük reagálni a koronavírus megjelenésére, és a nulla likviditás mellett a mozgásuk felesleges is lett volna. Olaszországnak inkább mielőbbi javulást kívánunk.”

Következtetés

A fenti szövegben megpróbáltuk felvázolni a kiválasztott külföldi ingatlanpiacok helyzetét, amelyek a magyarok számára a legérdekesebbek. A helyzet természetesen minden nap változhat, külföldön és itthon is.

További kérdéseik esetén állunk rendelkezésükre.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: