Az enyhe tél fokozta a magyarok érdeklődését az alpesi ingatlanok iránt

Néhány közelebbi osztrák hegyi központoktól olcsóbban kaphatók apartmanok Kaprun síközpontban. A magyarokat elsősorban a jobb minőségű szolgáltatások vonzzák, valamint a sokkal jobb síelési lehetőségek, de az a lehetőség is, hogy az ingatlant bérbe adhatják, amikor ők azt nem használják. A bérbeadás hozama elérheti az évi 7,5 százalékot is. Ezért az osztrák ingatlanokba kedvező a befektetés.

Az érdeklődés az Alpok síközpontjaiban lévő apartmanok és házak iránt növekszik. A meleg tél és a rossz síelési feltételek meggyőzték a magyarokat arról, hogy érdemes néhány száz kilométerrel többet utazni. Ráadásul éppen az osztrák ingatlanok befektetési potenciálja nagyon magas. „Itt stabil a gazdaság, stabil ingatlanpiaccal, és az ingatlanok bérbeadásából érdekes hozamokra lehet számítani,” magyarázza Forgács Péter, a Rellox külföldi ingatlanokra szakosodott ingatlanértékesítő cég szakértője.

Ausztriában megszokott, hogy az ingatlan tulajdonosa az ingatlan vásárlásával egy időben szerződést köt egy utazásszervező céggel, mely a bérbeadást intézi. Forgács Péter szerint a magyar ügyfelek 70 százaléka érdeklődik az ilyen bérbeadás iránt. A hozam természetesen függ a helytől is. Azonban az óvatosabb ügyfelek az utazásszervező irodával garantált hozamban is megállapodhatnak. „Ez általában 5 százalék körüli, és a helykihasználás kockázatát teljes mértékben az utazásszervező viseli,” pontosítja Forgács Péter. A rugalmas bérbeadáskor magasabb a kockázat, de magasabbak a hozamok is.

Az euróban megjelenő stabil hozam nem az egyetlen ok, miért érdemes külföldön befektetni. Sok magyar vállalkozónak van megtakarítása euróban, így ha ingatlant kívánnak vásárolni, szeretnék elkerülni az árfolyam-veszteségeket.

Mennyibe kerülnek az alpesi ingatlanok

Ausztria megéri

A téli időszakban Ausztria mellett más országok síközpontjai is nagyon népszerűek. „A francia Alpokban vagy az olasz Dolomitokban azonban gondosan kell eljárni a megfelelő befektetési projekt és hely kiválasztásakor, mert a helyi ingatlanpiac nehéz időket él és a gazdasági és adókörnyezet is kevésbé áttekinthető,” hívja fel a figyelmet Forgács Péter. Sajátos a helyzet Svájcban, ahol szigorúbbak az ingatlanvásárlás feltételei, és nem minden helyi önkormányzat engedélyezi az ingatlan bérbeadását.

Ha tehát az ügyfél befektetési célra szeretne ingatlant vásárolni, melyet az év nagyobb részében bérbe kíván adni, a szakértők egyértelműen Ausztriát javasolják. A saját használatra szánt ház vagy lakás vásárlásakor pedig az egyéni preferenciák döntenek.

A lakáshitel

Az ingatlanok árait a szokásos paraméterek határozzák meg. Amíg egy kis apartman egy osztrák központban már 70 000 euróért kapható, Svájcban az árak nem csökkenek 150 000 euró alá. Az önálló házak árai Alpokban 200 000 eurónál kezdődnek. Aki egy luxus hegyi házat szeretne egy híres síközpontban, annak legalább néhány százezer euróra lesz szüksége.

A stabil síelési feltételek és a kedvező befektetés perspektívája sokakat meggyőz arról, hogy fontolgatni kezdje egy alpesi ingatlan vásárlását. Ezért vannak olyanok, akik inkább jelzáloghitelre vásárolnak Kaprunban apartmant, mint olcsóbbat a közelebbi hegyekben. „Nem véletlen, hogy olyan ügyfelekről van szó, akik a bankszférában dolgoznak. Ők jól utána tudnak számolni, melyek a jó befektetések és arra is számítanak, hogy a bérbeadás hozama a kamatokat is segít törleszteni,” teszi hozzá Forgács Péter.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: