Az európai metropoliszok összehasonlítása. Mennyibe kerülnek a lakások és hol érdemes befektetni

Az európai városokban az ingatlanpiac helyzete jelentősen eltérő. A befektetők számára fontos tudni, hogy az egyes metropoliszok milyen feltételeket és kilátásokat kínálnak. Megnéztük az ingatlanárakat London, Párizs, Bécs és Berlin városaiban.

A nagyobb európai fővárosokban való befektetések nagyon vonzók. Sok esetben azonban a befektetők számos hátránnyal szembesülnek, például túl magas árak vagy alacsony hozamok. Az egyes városok között eltérések vannak, ezért négy várost kiválasztottunk – konkrét előnyök és hátrányok.

London

Először nézzük meg a várost, ahol a legdrágább ingatlanok találhatók - London. A szédítően magas ingatlanárak az elmúlt kilenc év alatt idén csökkennek a leggyorsabb ütemben. Az évközi csökkenés a Halifax bank információi szerint 2018 első negyedévében 3,8 % volt. Az ország más részein az árak emelkednek.

A Home.co.uk által közzétett információk szerint 2018 áprílisában az ingatlanok átlagára 618 316 font volt, a medián elérte a 430 001 fontot. A Savills ingatlan tanácsadó cég szerint a londoni keresletek 58 %-a 4.800 font/ nm alatti lakások iránt van, azonban csak a lakások 25 %-a tudja ezt kínálni.

A brexittel és az ingatlanadó növekedésével kapcsolatos bizonytalanságok miatt a londoni piac továbbra sincs jó állapotban. A vevők számára azonban az a jó hír, hogy az ingatlanok a jövőben talán elérhetőbbek lesznek. A Capital Economics szerint idén a londoni ingatlanárak 3 %-kal, 2019-ben pedig 5 %-kal csökkenni fognak.

A legdrágább körzetek: Kensingon és Chelsea, Westminster, Camden, Hammersmith és Fulham City. A legolcsóbb körzetek: Lambeth, Southwark és Brent.

Párizs

Párizsban a helyzet pontosan ellenkező. Míg az egész Franciaország területén az ingatlanárak csökkennek, a fővárosban nagyon gyorsan emelkednek. Ez a tendencia valószínűleg folytatódni fog, mivel a párizsi ingatlanok iránt egyre több befektető érdeklődik. Egy részük főleg a brexittel kapcsolatos bizonytalanság miatt. A másik ok Macron köztársasági elnök megválasztása, és az a tény, hogy 2024-ben Párizs lesz a nyári olimpiai játékok rendezője.

A lakások ára rekordértékeket ér el. Idén kicsit lassult az árnövekedés, de a Seloger.com szerver szerint a lakások ára hamarosan meghaladja a 10.000 euró/ nm összeget. Január végén az átlagos négyzetméterár 9.759 euró/ nm volt.

Párizs 1., 6. és 18.-ik kerületében a növekedés állandóan kétszámjegyű. A 13., 19,. és a 20.-ik körzetekkel együtt a 18.-ik körzet a legolcsóbbak közé sorolható, így a legkedvezőbb az esetleges beruházásra.

Bécs

A 2017-ben közzétett Mercer cég tanulmányai szerint Bécs a világ legjobb városa, ami az életminőséget illeti. Emellett a befektetők számára az alacsony kamatok is érdekesek, amelyek 2017-ben 1,75 %-ra csökkentek. Viszont 2017-ben az árak csak 0,32 %-kal nőttek, amely a Globalpropertyguide.com szerint 2003 óta a legalacsonyabb érték.

A luxus központja természetesen a belvárosi negyed. Az Immopreise.at szerint az apartmanok ára 2017-ben 12 265 euró/ nm volt. Az árak a környéken is hasonlóak, például a 2.-9. kerületben. A központon kívül az árak körülbelül háromszor alacsonyabbak.

Bécsben viszonylag könnyű kiadni a lakást, azonban a bérbeadásból származó hozamok nem nagyon magasak. A Globalpropertyguide.com szerint a hozamok a belvárosban csak 1,7 – 2,3 %. Más exkluzív helyeken fekvő ingatlanok, mint pl. Margareten, Mariahilfen, Favoriten, Hernals vagy Leopoldstadt a hozamok 3-5 %.

Berlin

És hova érdemes befektetni? Berlin városába! 2017-ben a Knight Frank társaság szerint az ingatlanárak 20,5 százalékkal emelkedtek, ennek a ténynek köszönhetően Berlin első lett a 150 monitorozott város közül. Viszont az apartmanok gyors növekedésének ellenére az árak még mindig ötször olcsóbbak, mint Londonban, háromszor, mint Párizsban, illetve Európában a legolcsóbb városok közé sorolható. 2018 év mediánja 3 706 euró/ nm volt.


Foto: Canadastock / Shutterstock


A befektetők számára fontos tényezők – az alacsony kamatlábak és a gyorsan növekvő népesség. Az utolsó öt évben a népesség minden évben 50 000 fővel gyarapodott, és jelenleg Berlin városában 3,5 millió ember él. Ezt az óriási ingatlanok iránti kereslet kíséri, amely az elkövetkező években is ilyen magas marad. Ugyanakkor a kamatlábak emelkedése is várható, ami mérsékelt lassulást eredményez az árnövekedésben.

Berlin legnépszerűbb területei: Prenzlauger Berg, Mitte és Kreuzberg, ahol a lakásokból nagyon kevés van. Neukölln negyedében az árak alacsonyabbak.

» Ingatlanok kínálata - kiválasztott világvárosokban és vonzó turisztikai városokban

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: