Hogyan kell gondtalanul kiadni az ingatlant Spanyolországban

Saját ingatlanja van Spanyolországban, amelyet ki szeretne adni? Már a kezdetektől fogva ez volt a terve, vagy csak azokban az időszakokban szeretné kiadni az ingatlant, amikor Ön azt nem használja? A bérleti díj mindig nagyszerű kiegészítő hozamot jelent.

Azonban a kiadással kapcsolatban különböző jogi követelmények vannak, amelyekre vigyázni kell, hogy a nyereséges befektetés ne váljon rémálommá. Amennyiben Spanyolországban ki szeretné adni az ingatlant, a bérbeadásból származó hozamokból adót köteles fizetni (nem rezidens negyedévenként).

Az adó mindig a következő hónap 20-ik napján esedékes (tehát az első negyedév adóját április 20-án fizeti). Az adóbevallást az adott hónap 15-ig kell beadni. A legjobb megoldás egy olyan pénzügyi tanácsadó felkeresése, aki az egész folyamaton végig vezeti Önt, hogy ne fizessen többet, mint amennyit szükséges.  

Amennyiben álladó lakhelye van az EU-ban, Norvégiában vagy Izlandon a következő költségeket vonhatja le (természetesen bizonyítania kell): helyi adók és díjak, energiaköltségek, mint pl. a víz és villany, háztartási biztosítás, hitel kamatok, takarítási és mosodai költségek, jogi és számviteli költségek. Továbbá a bérlők nevét, a kihasználtság idejét is meg kell adnia, illetve, hogy a bérlők mennyit fizettek Önnek.
Ha Ön Spanyolországban rezidens, ez esetben csak egyszer kell benyújtani az adóbevallást – június végéig.

A bérlőkről a polgárőrséget vagy a rendőrséget is tájékoztatnia kell. Ha az Ön ingatlanát egy professzionális ügynökség kezeli, ez esetben ez az iroda feladata. A rendőrségnek ismernie kell minden 16 év alatti bérlő személyazonosságát. A bejelentéshez szükséges adatok: név, igazolvány száma, születési dátum, nem, állampolgárság, tartózkodás dátuma.

Spanyolországban a bérbeadó kötelezettségei nem komplikáltak. Ezután már csak élvezheti az előnyöket, amelyeket az ingatlan hoz számára.

Foto: Pawel Kazmierczak/Shutterstock

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: