Mely külföldi ingatlanok a legjobb befektetések?

Nincs olyan általános érvényű szabály, mely megmondaná, hogy egy bizonyos típusú ingatlan jobb, mint egy másik. A legmegfelelőbb külföldi ingatlan kiválasztása mindig egy konkrét ingatlan kiválasztása, konkrét időben és konkrét helyen.

A befektetés megtérülése külföldi ingatlanokba történő befektetéskor két alaptényezőtől függ:

A) A befektetés időbeni értéknövekedése (a vásárlási és eladási ár különbsége)
B) Bérbeadásból származó jövedelem.

Nézzük előbb az A) pontot. Az ingatlan értéknövekedését lényegében az adott ingatlantípus iránti kereslet és kínálat határozza meg egy adott helyen. Egyes régiókban nagyobb a kereslet a házak iránt, másutt lakások vagy apartmanok iránt. Ezek a régiók nem fedik a teljes országot, sokkal inkább egy konkrét vidéket – városnegyedet vagy mikrorégiót. A befektetőnek figyelembe kell vennie, hogy állandó lakóhelynek szolgáló ingatlant vásárol-e, amikor a kereslet legnagyobb részét a helyi lakosok jelentik, vagy üdülési célú ingatlant vásárol ún. második otthon céljára, amikor a kereslet többségét más városok lakói vagy külföldiek jelentik. Mindkét esetben kulcsfontosságú mérlegelni az ingatlan likviditását (eladhatóságát).

Az elsődleges otthon iránti kereslet több tényezőtől függ: a helyi demográfiai helyzettől, a vállalkozói és szociális környezettől, a helyi területrendezéstől, a finanszírozási lehetőségektől, az ingatlanpiac ciklusaitól és további helyi adottságoktól. Mindezek a tényezők hatással vannak arra, mit érdemesebb vásárolni, családi házat vagy lakást.

Üdülőingatlanok esetében a keresletre hatással vannak a sajátos helyi tényezők, mint amilyenek a helyi turistaforgalom színvonala, a stabilan biztonságos vállalkozói és politikai környezet, az ingatlankezeléssel kapcsolatos teljes körű szervizelés biztosítása úgy, hogy a tulajdonosnak gyakorlatilag semmi teendője ne maradjon, stb.

Az emberek egyes országokban inkább a saját ingatlant helyezik előtérbe, míg másutt inkább bérelnek lakásokat. Az első esetben, ha az emberek az ingatlan tulajdonosai, a befektetőnek problémái lehetnek az ingatlan bérbeadásával, de másrészt könnyebben el tudja azt adni nyereség mellett. Ezzel szemben olyan országokban, ahol az ingatlanok bérbeadása van túlsúlyban (pl. Németországban), nem lesz probléma érdekes nyereség elérése bérbeadásból, ellenben az ingatlan likviditása alacsonyabb lehet.

Szeretne konzultálni a megfelelő külföldi ingatlanbefektetési lehetőségekről? Lépjen velünk kapcsolatba.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: