Spanyolország: ingatlanvásárláskor vegye figyelembe a part menti övezetekről szóló törvényt (Ley de Costas)

A spanyolországi ingatlant vásárolni szándékozókra néhány veszély "leselkedik" – az egyik ilyen az 1988 évi Ley de Costas (part menti övezetekről szóló törvény), mely pontosan meghatározza az állami és magántulajdonban lévő telkek határait.

Ha a több tíz európaihoz hasonlóan a határ rossz oldalán vásárol ingatlant, megtörténhet, hogy a használati jogon kívül semmije sem lesz. Ha tehát a tengerpart mentén kíván ingatlant vásárolni, járjon utána, merre vezet az állami és magántelkek közötti határ. Annak ellenére, hogy a törvényt 1988-ban fogadták el, a tengerpart jelentős részén ezt a határt még mindig nem jelölték ki. Tehát sose vásároljon ingatlant, ha nem biztos abban, hol van az adott térségben a határ!

Jó hír, hogy most már legalább online ellenőrizheti, merre vezet a határ legalább néhány kedvelt régióban (ilyenek a Baleár-szigetek vagy Costa Tropical). A tengerpart nagy része azonban még nem érhető el, de ez így is jó kezdet. Nézze meg az online térképet, melyen a spanyol tengerparton állami tulajdonban lévő telkek láthatók.

A határokat tartalmazó térképet a spanyol környezetvédelmi minisztérium Fenntartható Regionális Fejlődés Hivatala hozza nyilvánosságra, és tervezik annak kibővítését a tengerparti régiók többségére.

A térképen a zöld vonal jelzi a határt az állami és magántelkek között, a sárga vonal a tengerparttól távolabb azt jelzi, hogy itt lehet ingatlant birtokolni, de bizonyos korlátozásokkal. Javasoljuk, hogy ingatlant ne vásároljanak a sárga vonallal határolt területeken sem.

Tanácsra van szüksége spanyolországi ingatlan vásárlásához? Forduljon hozzánk bizalommal, szívesen segítünk az ingatlan kiválasztásában és az ingatlanvásárlás teljes folyamatának lebonyolításában.

Mi a Ley de Costas?

A Ley de Costas-nak nevezett 1988. évi 22. törvény szabályozza a part menti védett sávot, mely köztulajdonban marad és biztosítja a szabad kijutást a tengerhez bárhol és mindenki számára. A törvényt 1988. július 28-án fogadták el és ma is hatályos. A 2013. évi 2. törvénnyel módosították.

A védett tengerparti sáv általában 100 m széles (kivételesen 200 méter). Az 1988 évi törvény elleni kifogások kiemelik a törvény szövegének bonyolultságát, másrészt a hetvenes években a védett sávban több száz ingatlan épült, melyekre később 30 évre szóló használati jogot biztosítottak, egy további azonos tartamú időszakra való meghosszabbítás lehetőségével.

A kilencvenes években, amikor az ingatlanpiac nagy élénkülést élt át, közvetlenül a strandokon további épületeket építettek, melyekre főleg a keresett helyeken a helyi polgármesterek adtak engedélyt, és oldották fel az építkezési tilalmat a védett sávban. Ezeket a jogtalanul épített ingatlanokat 5 éven belül kellett eltávolítani, amit sok esetben meg is tettek. Az épületek egy része azonban a 2013. évi 2. törvényben foganatosított módosítások következtében fennmaradt, mert a védett sávban lévő minden ingatlan 75 évre szóló használati engedélyt kapott. Azoknál az ingatlanoknál, melyeket bírósági határozat alapján lebontani utasítottak, ezt a határozatot végre kell hajtani.

A 2013. évi 2. törvény foglalkozik a használati jog harmadik személyre történő átruházásával is. Ezt az állam engedélyezi, annak ellenőrzése után, hogy az új használó megfelel-e az átruházás feltételeinek. Problémamentesnek kellene lenniük az öröklés útján történő jogátruházásoknak is.

Az említett törvény továbbá tiltja a lakáscélú építkezéseket és szigorítja a már meglévő épületek módosítását (elsősorban azok magasságának vagy szélességének, stb. növelését).

A törvény egyúttal pontos információkat tartalmaz a védett sávokról, és pontosan felsorolja a telkeket, melyek ebben a sávban találhatók. Így mindenkinek, aki ingatlant szeretne vásárolni, tájékoztatást nyújt az állam tulajdonában lévő telkekről, vagy azokról, melyek részben fekszenek a védett sávban.

A spanyol Mezőgazdasági, Élelmiszeripari és Környezetvédelmi Minisztérium honlapján további információk olvashatók (csak spanyol nyelven) és hasznos linkek is találhatók.

Megj.: A készülő térkép egyelőre nem tartalmazza a védett sávok határait minden régióban. A további régiók feldolgozása folyamatban van.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: