A svájci ingatlanpiac még mindig vonzza a külföldi befektetőket

A svájci ingatlanpiac közel 20 éve növekszik. Most, hogy bevezetésre kerültek a jelzáloghitel-finanszírozására vonatkozó szigorúbb szabályok, az árnövekedés lelassult, de nem állt meg.

Az árinfláció túlnyomórészt a luxus síközpontokra és városközpontokra van hatással, míg sok más helyszínen az ingatlanok (a jövedelemhez képest) még mindig jól hozzáférhetők. A keresletet a rekord alacsony hitelköltségek is erősítik. Az elkövetkező 5-10 évben az árakat valószínűleg az alulkínálat fogja stimulálni.

Svájc a befektetők számára főleg a szép természete, éghajlata és az ingatlanok kétszezonos további bérbeadása miatt vonzó. A vidéki területeken elhelyezkedő ingatlanok is érdekesek számukra, azonban itt az ingatlan további bérbeadásával kapcsolatos lehetőségek korlátozottabbak.

A legtöbb befektető a „kevésbé” luxus síterületekre koncentrál, amelyek a legnagyobb potenciállal rendelkeznek. Ezek az ingatlanok esetében a legvalószínűbb, hogy a bérbeadásból származó jövedelem emelkedni fog. Továbbá a befektetők a resort-ok iránt is érdeklődnek, ahol az új infrastruktúrába történő beruházás nagyobb keresletet kínál a szállások és a további bérbeadás után. Kiváló példa az új felvonó, amely Grimentz és Zinal síközpontjait köti össze, vagy az Andermattban felépült új hotel és golfpálya.

A luxus központokban, mint például Davos, Verbier vagy St. Moritz a gyors áremelkedés az elmúlt 15 évben csökkenő bevételekhez vezetett. A svájci üdülőhelyeken fekvő külföldi befektetőknek értékesített ingatlanok száma alacsonyabb az elmúlt időben, ez az erős svájci franknak köszönhető.

A „Lex Weber” törvény célja, hogy a hegyvidéki területeken csökkentsék az új építésű rekreációs ingatlanok építését. 2013-tól a községekben fekvő rekreációs ingatlanok aránya maximum 20 % lehet. A vevők így kénytelenek a már meglévő projektek közül válogatni, és ennek következtében a jövőben áremelkedés várható.

A külföldi befektetőkre a Lex Koller törvény vonatkozik, amely korlátozza a külföldieknek értékesített ingatlanok számát – 1 440 ingatlan évente. Ez a szám az egyes kantonok között oszlik szét. A legtöbb engedélyt a délnyugati kantonok adhatnak ki, ahol a legnépszerűbb síközpontok is megtalálhatók: Bernese, Oberland, Valais és Vaud.

Svájci ingatlan vásárlásán gondolkodik? Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: